Doorgaan naar hoofdcontent

Knuffeldoekje Fee

Wat is er schattiger dan een knuffeldoekje kado te doen aan een pasgeboren baby?

Hieronder vind je het gratis patroon voor Knuffeldoekje Fee!


Natuurlijk zijn er genoeg patronen te vinden en te koop van knuffelpopjes. Maar ik wilde eigenlijk mijn eigen draai eraan geven. Zelf wat uitproberen. En dit is het geworden, ik deel het graag met jullie!

Het knuffeldoekje bestaat uit een stervormige doek met een hoofdje die een klein mutsje draagt. Het heeft wel wat weg van een kleine fee, vandaar de naam Fee.


Wil je weten hoe ik het maakte? Lees dan de volledig uitgeschreven beschrijving hieronder! Wil je liever een printvriendelijke pdf? Tegen een kleine vergoeding kun je het downloaden vanaf Ravelry. klik hier.

Benodigde haaktechnieken: 

Magische ring, lossen, stokjes, vasten, halve vasten.

Benodigdheden: 


Scheepjes Softfun - kleurnummer 2514 - 1 bol (kleur A)
Scheepjes Softfun - kleurnummer 2653 - minder dan een halve bol (kleur B)

haaknaald 4,5
Oude panty
Kussenvulling
Naald en draad voor afhechten panty
Maasnaald voor bevestigen onderdelen
Schaar of garensnijder


Beschrijving:
De ster haak je als eerst met kleur A

Haak een magische ring
Toer 1: Haak 20 stokjes in de ring en sluit de ring met een halve vaste
Toer 2
: Haak 1 losse en 1 vaste in dezelfde steek waar je net een halve vaste in hebt gehaakt, Sla 1 steek over en haak in de volgende steek 3 stokjes,  Haak 3 lossen,  Haak in dezelfde steek van net (dus waar al 3 stokjes in zitten) nog eens 3 stokjes, Sla 1 steek over en haak in de volgende steek 1 vaste.* herh * tot je rond bent. Nu heb je 5 punten. Sluit in de allereerste vaste van de eerste punt met een halve vaste.
Toer 3: Haak een halve vaste in de eerste 2 steken van de eerste punt. Je bent dan in de middelste steek van de eerste punt, *Haak in de 2 volgende steken een stokje, in de opening van de punt haak je 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes, Haak in de volgende 2 stokjes een stokje, Sla een stokje over, sla de vaste over en sla het eerstvolgende stokje over maar haak dan weer een stokje in de 2 eerste stokjes van de volgende punt.*  Herh*tot je rond bent. Sluit met een halve vaste in het eerste stokje van deze ronde.
Toer 4: Haak een halve vaste naar het tweede stokje, Haak in alle stokjes een stokje. (= 4 stokjes), in de opening van de punt haak je 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes, Haak in de volgende 4 stokjes een stokje (sla de laatste over), haak in het tweede stokje van de volgende punt en herhaal tot je rond bent.

Herhaal ditzelfde principe steeds tot je het doekje groot genoeg vindt. Ik heb 8 rijen rondom gehaakt. Daarna haak je nog rondom met vasten met kleur B (in de punten haakte ik 3 vasten).

Het hoofdje:

Haak het hoofdje met kleur B

Haak een magische ring
Toer 1: haak 6 vasten in de magische ring, plaats een stekenmarkeerder in de eerste vaste (verplaats deze elke ronde, je haakt rond dus dan weet je waar je bent begonnen)
Toer 2: haak 2 vasten in elke steek (je komt dan uit op 12)
Toer 3: haak 1 vaste in de volgende steek en 2 vasten in de volgende steek *(herhaal helemaal rondom) je komt dan uit op 18)
Toer 4: haak 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende 2 steken (herhaal helemaal rondom) je komt dan uit op 24 steken
Toer 5: haak 1 vaste in de volgende 3 steken en 2 vasten in de 4e steek (herhaal helemaal rondom) je komt dan uit op 30 steken
Toer 6-10: haak in elke steek 1 vaste (dus 5 rondes , en het blijft 30 steken. als je het mooier vindt kun je ook 4 rondes doen)
Toer 11: nu ga je minderen. haak 1 vaste in de eerste 3 steken en haak dan 2 steken tot 1 (herhaal 5x) je komt dan op 24 steken
Toer 12: Haak 2 steken samen tot 1 en haak 1 in de volgende 2 steken (herhaal 5x) je komt dan op 18 steken
Vul het hoofdje met stevige (kussen)vulling.
Toer 13: Haak een vaste in de eerste steek en dan 2 steken samen tot 1 haken (herhaal 5x) je hebt dan nog 12 steken
Toer 14: Haak steeds 2 steken samen tot 1 (je hebt dan nog 6 steken)
Hecht de draad af, dat doe je door de naald door de laatste 6 vasten te halen en aan te trekken. Werk de draad weg. Zorg dan je aan het boven of onder eind nog een stuk draad hebt om het aan het doekje te bevestigen.

Het mutsje:

Haak het mutsje met kleur A

haak een magische ring
Toer 1: Haak 6 vasten in de ring, trek aan en sluit met een halve vaste. doe een steekmarkeerder in de eerste steek (verplaats deze elke ronde, je haakt rond dus dan weet je waar je bent begonnen)
Toer 2: haak ik elke steek 1 vaste
Toer 3: Meerder door in 1 steek 1 vaste en elke 2e steek 2 vaste.
Toer 4: haak in elke steek 1 vaste
Toer 5: Meerder door in 1 steek 2 vasten te haken en in de volgend 3 steken 1
Toer 6:Meerder door in 1 steek 1 vaste en elke 2e steek 2 vaste. je hebt nu 16 steken.
Toer 7: Meerder door in elke steek een vaste te haken maar in iedere 4e steek 2 vasten te haken (20 steken)
Toer 8 -9 : haak in iedere steek een vaste (20 steken)

Toer 10: Meerder door 2 vasten in de eerste steek te haken en 1 vaste in de volgende 4 steken. (herhaal tot je rond bent). (24 steken)
Toer 11: meerder door in 5 steken 1 vaste te haken en in de 6e 2 vasten herhaal tot je rond bent. (28 steken)
Toer 12 en 13: Haak in elke steek een vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af. Zorg voor een lange draad.

Naai het mutsje op het hoofdje. Ik besloot dat met een maasnaald onzichtbaar (achterkant) losjes te doen en dan nog met een halve vaste op het hoofdje te haken rondom.
Naai vervolgens het hoofdje op het doekje.
Werk alle draden zorgvuldig weg.


Tip/ Advies:
 Let op! Geef je het knuffeldoekje cadeau aan een baby, wees je dan bewust dat je goed garen gebruikt (babyproof), dat alles echt stevig bevestigd is én dat alle draadjes goed zijn weggewerkt. Gebruik vulling die niet naar buiten komt, of haak zo strak dat daar geen kans voor is. Kraamzorg Nederland adviseert om de eerste 3 maanden niks in de wieg te leggen bij een slapende baby.

Babyblauw

 Ik haakte op verzoek ook eens één in blauwe tint. Dit kwam er als volgt uit te zien:


Reacties

 1. Wat schattig. Dankjewel voor het delen van het patroon.
  Groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan Lisa, heb je het op je site vermeld? Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hem voor a.s. zondagavond ingepland staan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schattige knuffeldoekje. Dank je wel voor het patroon. Nog een tip extra voor de veiligheid: stop de vulling in een schoon stuk panty in het hoofd. Dan blijft de vulling goed op zijn plek, veilig en fijn als je het knuffeldoekje wast.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo, ik ben momenteel bezig met dit patroon want het is echt een schattig knuffeldoekje!

  Alleen kom ik er niet echt uit met het mutsje. Deze wordt bij mij niet puntig, maar blijft rond. Heb het aan meerdere mensen gevraagd en die kwamen er ook niet echt uit.

  Zou je hier misschien een keer naar willen kijken in je patroon? Alvast bedankt!

  Groetjes Ilona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ilona. Ik zal even moeten kijken het is al een tijdje terug. Op welk mailadres kan ik je bereiken?

   Verwijderen
  2. Ik heb het patroon inmiddels iets aangepast!

   Verwijderen
 6. Hoi, ik ben bezig met dit patroon,het doekje en hoofdje zijn gelukt maar met het mutsje kom ik er niet uit? Ik heb het geprobeerd na te tellen maar ik kom niet uit met het aantal steken ( wat bij het hoofdje super handig beschreven staat per tour). Is er iemand die kan helpen ?
  Gr Kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo, ik ben pas een beginnend haker, helemaal in het begin start je met een magische ring en dan stokjes. Klopt het dat je dan eerst 4 losse moet haken?
  Groetjes Jolieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jolieke, soms kun je 3 lossen en soms 4 lossen haken als beginstokje. Wat leuk dat je bent begonnen met haken! groetjes Wietske

   Verwijderen
 8. Super leuk patroon! Ben bijna klaar maar kom er niet helemaal uit op het laatst
  Kan iemand helpen met het mutsje? Ik kom niet uit de steken en kom niet op 18 uit in toer7. Maar eigenlijk gaat het in toer 6 al mis. Met 9 steken kan ik niet goed meerderen op de manier die er staat. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Babyslofjes Arnbjörn

Niets is schattiger dan babyvoetjes van pasgeboren mensjes. Het leukste kleding item vind ik dan ook babysokjes of slofjes. Ik heb het al vaak als kraamkadootje gehaakt. Nu heb ik het patroon een keer opgeschreven zodat ik het met jullie kan delen. Benodigdheden Phildar Aviso (60% katoen, 40% acryl, 50 gr/68 m) Kleur A: 0117 Horizon x 1 bol Kleur B: 1225 Blanc x 1 bol Haaknaald 4,5 Maasnaald Garensnijder of schaar evt knoopje Afmetingen Zoolafmeting: 11,5 cm  (0 - 3 mnd) Afkortingen s = steek l= losse hv= halve vaste v= vaste hst= halve stokje ST= stokje t = toer sh= samen haken Benodigde haaktechnieken De slofjes worden in principe met halve stokjes gehaakt, maar sommige toeren haak je ook vasten en/of stokjes. (Zie patroon). Opmerkingen Ik heb met twee kleuren gewerkt, je kunt natuurlijk ook het gehele slofje in één kleur maken. Afwerking Werk je draadjes van het slofje meteen weg, dit is lastiger zodra het slofje klaar is. Eventueel naai je aan de

Babycape Roan

Ik haakte een babycape als kraamkado. Omdat de baby nu geboren is, deel ik graag de foto's én het gratis patroon met je! Ik gebruikte de dekensteek  (ook wel blanket   stitch genoemd). I crocheted a babycape as a maternity gift. Since the baby is  now  born, I'd like to share the photo's and the free crochet pattern of this wrap blanket. I used the blanket stitch . Een babycape, of baby omslagdoek is een item dat ik bij mijn beide kinderen zoveel gebruikt heb, mede omdat ze beide in de winter geboren zijn! Ideaal tijdens het voeden en het knuffelen. Het houdt je kindje lekker warm. Ik haakte het met het heerlijk zachte Softfun garen, waar ik eerder ook al een babyhoodie mee haakte. Bekijk hem hier . A babycape, or cover cloth, is an item I used a lot on both my childeren. The main reason is because they were both born in winter, but also 'cause i'd like to wrap them during feeding and cuddling. It keeps your baby comfortable and warm. I crocheted t