Doorgaan naar hoofdcontent

Wiegsprei Robyn

Het is leuk om eens anders naar het bekende grannysquare vierkantje te kijken. Wat kun je ermee maken als je met kleurovergang speelt? In eerste instantie wilde ik 'plusjes' maken met een gekleurd midden. Het dekentje wordt voor een 2e kindje, dus een plusje voor het gezin in kwestie. Maar toen ik aan het haken was, werd het een vierkantje en de vorm leek door de steken op een diamant. Ook erg toepasselijk voor een nieuw leven, dat een gezin verrijkt.

Kraamkado

Het wiegdekentje is een kraamkado. Ik haak bijna altijd wel iets als er een baby in mijn familie- vriendenkring wordt geboren..
Zelf weet ik nog hoe fijn ik het vond als een dekentje op de goede 'instopmaat' was; met hobbels onder een babymatrasje wordt niemand blij.

Warm

De deken is voor de zomer nog een beetje warm. Maar voor avondwandelingetjes kan hij al wel prima.
Haakte je vroeger altijd met katoen voor baby's, tegenwoordig hoeft dat niet meer persé (volg altijd het advies van je kraamverzorgster/ consultatiebureau). Deze sprei maakte ik met StoneWashed XL een combi van katoen (70%) en acryl (30%).

Benodigdheden

Kleur A Scheepjes StoneWashed XL 854 Crystal Quartz (8 bollen) 
Kleur B Scheepjes Stone Washed XL 866 Fosterite (1 bol)
Kleur B Scheepjes Stone Washed XL 845 Blue Apatite (1 bol)
Kleur B Scheepjes Stone Washed XL 844 Blouder Opal ( 1 bol)
haaknaald 4,5
schaar en naald

Opmerkingen

Je haakt eerst 15 keer het vierkantje volgens het patroon of diagram (waarbij het diamant 5 per B kleur). Bij deze traditionele grannysquare haak je (in het rond)steeds 3 stokjes om de losse van de vorige toer met 1losse ertussen. In de hoeken haak je 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes.
Als je alle vierkantjes hebt gehaakt, naai je de grannys aan elkaar met naald en draad en haak je rondom het geheel nog 4 toeren grannysteek. De rand volgt als laatst met 1 van de kleuren die je voor de diamantjes hebt gebruikt. Als je de deken groter wil maken, voeg je gewoon meer grannys toe in de breedte en/of hoogte. Je hebt dan ook meer garen nodig.


Afkortingen
t = toer
mr = m
agische ring
l = losse
s = steek
st = stokje
ks = kreeftsteek
hv = halve vaste
hd = haakdiagram
kle = kleur
volg = volgende
vk= voorkant (boven)


haak met kle B een mr

T1 haak met kle B in de mr 3l (telt als eerste st), 2 st, 2l, 3 st, 2l, 3 st, 2l, 3 st, 2l, sluit met hv in eerste st
T2 haak met kle B 3 l, 1l, *in volg opening: [3 st, 2 l, 3 st] 1l * herh  2x, in volg opening: [3 st, 2l, 2 st] hv in 1e st(3 l) van T2
T3 haak met kle B 3l, 2 st in zelfde opening waarbij je met laatste ophaal wisselt naar kle A, 1 l, in volg opening: [3 st, 2 l, 3 st, wissel naar kle B, 1l] 3 st in volg opening (wissel naar kle A), 1l, 3 st, 2 l, 3 st, (wissel naar kle B, 1l, 3 st in opening, (wissel naar kle A), 1 l, 3 st, 2l, 3 st, (wissel naar kle B)1l, 3 st (wissel naar kle A)1 l, 3 st, 2l, 3 st, 1l (wissel naar kle B),3 st (wissel naar kle A)1 l, 3 st, 2l, 3 st, 1l hv in eerste st van T3
T4 3 l, 1l, 3 st in volg opening, 1l,  [3 st, 2 l, 3 st] in volg opening, *1l, 3 st, 1 l, 3 st, 1l, [3 st, 2 l, 3 st] in volg opening* (herh tot je weer rond bent)
T5 - T6 herh T4 met steeds 3 st, 1l op de zijkanten en 3 st, 2 l, 3 st in de hoeken.

Hecht draden weg en span de grannys lichtjes op.

Naai alle grannys aan elkaar met naald en draad.

T7-10 VK - bevestig de draad ergens aan de zijkant halverwege, herh T4 met steeds 3 st, 1l langs de kanten en 3 st, 2 l, 3 st in de hoeken sluit met hv.

T11 haak met een van de kleuren naar keuze vasten rondom.

 Diagram

 
Afwerking
Hecht alle draadjes weg. Tip: doe dit steeds tussendoor bij elke granny die je haakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Babycape Roan

Ik haakte een babycape als kraamkado. Omdat de baby nu geboren is, deel ik graag de foto's én het gratis patroon met je! Ik gebruikte de dekensteek (ook wel blanketstitch genoemd).

I crocheted a babycape as a maternity gift. Since the baby is  now  born, I'd like to share the photo's and the free crochet pattern of this wrap blanket. I used the blanket stitch.

Een babycape, of baby omslagdoek is een item dat ik bij mijn beide kinderen zoveel gebruikt heb, mede omdat ze beide in de winter geboren zijn! Ideaal tijdens het voeden en het knuffelen. Het houdt je kindje lekker warm. Ik haakte het met het heerlijk zachte Softfun garen, waar ik eerder ook al een babyhoodie mee haakte. Bekijk hem hier.

A babycape, or cover cloth, is an item I used a lot on both my childeren. The main reason is because they were both born in winter, but also 'cause i'd like to wrap them during feeding and cuddling. It keeps your baby comfortable and warm. I crocheted the baby wrap with the sof…

Babyslofjes Arnbjörn

Niets is schattiger dan babyvoetjes van pasgeboren mensjes. Het leukste kleding item vind ik dan ook babysokjes of slofjes. Ik heb het al vaak als kraamkadootje gehaakt. Nu heb ik het patroon een keer opgeschreven zodat ik het met jullie kan delen.


Benodigdheden
Phildar Aviso (60% katoen, 40% acryl, 50 gr/68 m)
Kleur A: 0117 Horizon x 1 bol
Kleur B: 1225 Blanc x 1 bol
Haaknaald 4,5
Maasnaald
Garensnijder of schaar
evt knoopje

Afmetingen
Zoolafmeting: 11,5 cm  (0 - 3 mnd)
Afkortingen
s = steek
l= losse
hv= halve vaste
v= vaste
hst= halve stokje
ST= stokje
t = toer
sh= samen haken

Benodigde haaktechnieken
De slofjes worden in principe met halve stokjes gehaakt, maar sommige toeren haak je ook vasten en/of stokjes. (Zie patroon).
Opmerkingen
Ik heb met twee kleuren gewerkt, je kunt natuurlijk ook het gehele slofje in één kleur maken.

Afwerking
Werk je draadjes van het slofje meteen weg, dit is lastiger zodra het slofje klaar is. Eventueel naai je aan de buitenkant ter hoogte van de enkel nog …

Knuffeldoekje Fee

Wat zal ik eens met deze zachte restjes roze garen doen? Dat vroeg ik me laatst dus af. Toen kwam ik ineens op het idee om er een knuffeldoekje mee te haken!


Natuurlijk zijn er genoeg patronen te vinden en te koop van knuffelpopjes. Maar ik wilde eigenlijk mijn eigen draai eraan geven. Zelf wat uitproberen. En dit is het geworden, ik deel het graag met jullie!


Het knuffeldoekje bestaat uit een stervormige doek met een hoofdje die een klein mutsje draagt. Het heeft wel wat weg van een kleine fee al zeg ik het zelf.Wil je weten hoe ik het maakte? Lees dan de beschrijving hieronder!

Benodigde haaktechnieken: 

magische ring, lossen, stokjes, vasten, halve vasten.

Benodigdheden: 

haaknaald 4,5, 1 bol SoftFun kleur A en halve bol SoftFun kleur B
oude panty, kussenvulling, naald en draad voor afhechten panty.Beschrijving:
De ster haak je als eerst met kleur A

Toer 1: Haak een magische ring
Toer 2: Haak 20 stokjes in de ring en sluit de ring met een halve vaste
Toer 3: Haak 1 losse en 1 vaste i…