Doorgaan naar hoofdcontent

7 sisters blanket ... coming soon!

ūüá¨ūüáß Total needed yarn - scroll down
ūüá©ūüá™ Gesamtverbrauch garn - runterscrollen

Wat een geweldig avontuur heb ik het afgelopen jaar beleefd! En ik ben blij je er eindelijk meer over te kunnen vertellen: de 7 zussen haakdeken!

Samen met Akkelien van de Breimeisjes heb ik in het geheim gewerkt aan de 7 zussen deken! Een  deken ge√Įnspireerd op de fantastische boekenreeks.


Deze boeken gaan steeds over één van de zeven zussen die samen opgroeien met hun adoptievader in Zwitserland, aan de rand van het meer van Genève. In ieder boek wordt het verhaal verteld van de zoektocht naar de roots van één van de zussen die overal ter wereld vandaan blijken te komen.
De boeken hebben veel betekend voor mij. Ik ging er helemaal in op en kon steeds niet wachten tot het volgende deel verscheen. Misschien komt het omdat ik op een leeftijd ben waar je jezelf ook soms afvraagt wie je werkelijk bent, en hoe je verleden je gevormd heeft.


7 zussen  haakdeken (detail)
© Age Meijer/ FryskFoto


Haak- én brei deken
Omdat ik een blijvende herinnering aan mijn lees-avontuur wilde houden, besloot ik een deken te haken waarbij ik iedere zus in een deel van de deken terug liet komen. Een lekker dekentje waaronder ik nog meer geweldige boeken kon gaan lezen. En een mooie accessoire voor in mijn woonkamer uiteraard.
Ik ontwierp de 7 zussen haakdeken en Akkelien de 7 zussen breideken.
Je kunt er dus voor kiezen om de deken te haken óf te breien (of allebei ;-)). De ontwerpen hebben iets van elkaar weg, maar zijn toch verschillend. Je vindt meer informatie over Akkelien en de 7 zussen breideken via deze link.

 Akkelien Smink (links) en  Wietske Meindertsma (rechts) © Age Meijer/ FryskFoto

zes delen, één patroon
Je haakt (of breit) de deken in zes verschillende delen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij elk boek het bijbehorende deel te haken, maar je kunt natuurlijk ook haken als je alle boeken al gelezen hebt (en wacht tot het 7e boek over de ontbrekende zus verschijnt). Ieder deel is vernoemd naar de zus die in dat boek de hoofdrol speelt.
Over de 7e zus is, zoals je misschien weet, tot op heden niks bekend. Zodra het 7e boek verschenen is, kun je van ons uiteraard een 7e patroon verwachten, zodat je je deken kunt complementeren met deel Merope. Je kunt er dan voor kiezen om de rand later te haken.
De eerste zes delen worden wel als één gezamenlijk patroon uitgebracht, verkrijgbaar in het Nederlands, Duits of Engels. Ik vraag een vergoeding voor het ontwerpproces en creativiteit. Er zit maanden werk in! Daarnaast doneer ik 1,- euro per patroondownload aan het goede doel (zie onder).

De 7 zussen haakdeken vind je medio september op de Liefgehaakt Ravelry pagina
De 7 zussen breideken vind je medio september op De Breimeisjes Ravelry pagina

Garenkeus
De zeven zussen in het verhaal zijn vernoemd naar het Zevengesternte: Maia, Alcyone, Asterope, Celeano, Taygeta, Electra en Merope.  De Pleiaden waren al in de oudheid bekend. Zij worden rond 750 v.Chr. genoemd in de Ilias en de Odyssee van de Griekse dichter Homerus.

Voor de deken is gekozen voor een blauwe kleur, ondersteund met wit, om het heelal uit te beelden.

Omdat zowel Akkelien als ik houden van zachte garens, hebben we ontworpen met Scheepjes Softfun.

Een prachtig garen bestaande uit een mix van katoen met acryl. Mocht je de deken met Scheepjes Colourcrafter willen haken, dan is dat ook mogelijk. Daar staan ook de benodigde aantal bollen voor genoemd bij de specificaties (zie onder).

 
7 plajades
De 7 plajades
bron: ruimtetelescoop Hubble

Oxfam Novib
Het brei en of haakpatroon kun je downloaden tegen een kleine vergoeding (via Ravelry). We vonden het allebei passen om een deel van de opbrengst te doneren aan een goed doel. Om aansluiting te vinden bij de verhalen van de zussen, is er gekozen voor Oxfam Novib. Zij steunen vrouwen over de hele wereld met bijvoorbeeld schoolspullen, maar ook met het organiseren van computercursussen voor meisjes. Ook helpen zij arme families in de strijd tegen het coronavirus.


Release datum haakpatroon

Nog heel even geduld, het patroon verschijnt medio september.
Zo geven we jou de gelegenheid vast garen te bestellen en je helemaal voor te bereiden op dit leuke project!

Benodigdheden:


N.B. wil je aleen de Softfun haakdeken deel 1 t/m 6 haken dan heb je 13 bollen Denim en 4 bollen Lace nodig.
N.B. wil je alleen de Colourcrafter haakdeken deel 1 t/m 6 haken dan heb je 6 bollen Oostende en 2 bollen Verviers nodig.
 
Haaknaald 4,5
garensnijder of schaartje
maasnaald


Wil je liever de 7zussen deken breien?
Klik hier voor meer informatie over de benodigdheden voor de 7 zussen breideken van Akkelien (De Breimeisjes)
  
English: The UK pattern will be released in the middle of September
Note: If you'd like to only crochet part 1- 6 in Softfun you will need 13 balls of colourway Denim and 4
balls of colourway Lace
Note: if you'd like to only crochet part 1-6 in Colourcrafter, you will need 6 balls of Oostende and 2 balls of Verviers.

 
Das deutsche Häkelanleitung erscheint Mitte September
Anmerking: Gesamtverbrauch Softfun teil 1 bis 6 = 13 Knäuel Denim und 4 Knäuel Lace
Anmerking: Gesamtverbrauch Colourcrafter teil 1 bis 6 = 6 Knäuel Oostende und 2 Knäuel Verviers
 Reacties

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Irene! We zouden het natuurlijk heel leuk vinden als je een 7zussen deken wil haken of breien! groetjes Wietske

   Verwijderen
 2. Wat is het leuk om dit samen te doen en wat is je deken prachtig geworden!
  Liefs,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een origineel idee! Echt heel leuk dat jullie dit gedaan hebben.
  Groetjes Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een origineel idee! Echt heel leuk dat jullie dit gedaan hebben.
  Groetjes Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lydia, Bedankt voor je lieve reactie. Ik vind het ook een hele leuke ervaring!

   Verwijderen
 5. Leuk idee om bij deze boeken speciale dekens te ontwerpen. Zo te zien zijn ze allebei prachtig. Heerlijk om in het najaar mee aan de slag te gaan.

  Fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind ze allebei prachtig nog even de tijd wat het gaat worden.
  Breien of haken.
  Een leuk herfst project groetjes ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nog even over denken of het breien of haken gaat worden

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Babyslofjes Arnbjörn

Niets is schattiger dan babyvoetjes van pasgeboren mensjes. Het leukste kleding item vind ik dan ook babysokjes of slofjes. Ik heb het al vaak als kraamkadootje gehaakt. Nu heb ik het patroon een keer opgeschreven zodat ik het met jullie kan delen. Benodigdheden Phildar Aviso (60% katoen, 40% acryl, 50 gr/68 m) Kleur A: 0117 Horizon x 1 bol Kleur B: 1225 Blanc x 1 bol Haaknaald 4,5 Maasnaald Garensnijder of schaar evt knoopje Afmetingen Zoolafmeting: 11,5 cm  (0 - 3 mnd) Afkortingen s = steek l= losse hv= halve vaste v= vaste hst= halve stokje ST= stokje t = toer sh= samen haken Benodigde haaktechnieken De slofjes worden in principe met halve stokjes gehaakt, maar sommige toeren haak je ook vasten en/of stokjes. (Zie patroon). Opmerkingen Ik heb met twee kleuren gewerkt, je kunt natuurlijk ook het gehele slofje in √©√©n kleur maken. Afwerking Werk je draadjes van het slofje meteen weg, dit is lastiger zodra het slofje klaar is. Eventueel naai je aan de

Babycape Roan

Ik haakte een babycape als kraamkado. Omdat de baby nu geboren is, deel ik graag de foto's √©n het gratis patroon met je! Ik gebruikte de dekensteek  (ook wel blanket   stitch genoemd). I crocheted a babycape as a maternity gift. Since the baby is  now  born, I'd like to share the photo's and the free crochet pattern of this wrap blanket. I used the blanket stitch . Een babycape, of baby omslagdoek is een item dat ik bij mijn beide kinderen zoveel gebruikt heb, mede omdat ze beide in de winter geboren zijn! Ideaal tijdens het voeden en het knuffelen. Het houdt je kindje lekker warm. Ik haakte het met het heerlijk zachte Softfun garen, waar ik eerder ook al een babyhoodie mee haakte. Bekijk hem hier . A babycape, or cover cloth, is an item I used a lot on both my childeren. The main reason is because they were both born in winter, but also 'cause i'd like to wrap them during feeding and cuddling. It keeps your baby comfortable and warm. I crocheted t

Knuffeldoekje Fee

Wat is er schattiger dan een knuffeldoekje kado te doen aan een pasgeboren baby? Hieronder vind je het gratis patroon voor Knuffeldoekje Fee! Natuurlijk zijn er genoeg patronen te vinden en te koop van knuffelpopjes. Maar ik wilde eigenlijk mijn eigen draai eraan geven. Zelf wat uitproberen. En dit is het geworden, ik deel het graag met jullie! Het knuffeldoekje bestaat uit een stervormige doek met een hoofdje die een klein mutsje draagt. Het heeft wel wat weg van een kleine fee, vandaar de naam Fee. Wil je weten hoe ik het maakte? Lees dan de volledig uitgeschreven beschrijving hieronder! Wil je liever een printvriendelijke pdf? Tegen een kleine vergoeding kun je het downloaden vanaf Ravelry. klik hier. Benodigde haaktechnieken:  Magische ring, lossen, stokjes, vasten, halve vasten. Benodigdheden:  Scheepjes Softfun - kleurnummer 2514 - 1 bol (kleur A) Scheepjes Softfun - kleurnummer 2653 - minder dan een halve bol (kleur B) haaknaald 4,5 Oude panty Kussenvulling Naald