Doorgaan naar hoofdcontent

7zussen hanger "Wishing on a Star"

Na het ontwerpen van een gehaakte deken met de zeven zussen serie als inspiratie, bleef bij mij altijd de wens om nog iets met een 'ster' vorm te doen. Het ontwerp van de gebreide 7zussendeken door Akkelien van de Breimeisjes had hele mooie sterren verwerkt in haar patroon. Dat ontbrak voor mijn gevoel altijd een beetje in mijn deken. Daar heb ik nu een gratis bonuspatroon voor ontworpen. 

Mandala

Een 7zussen hanger die je een mooie plek in jouw favoriete lees of handwerkruimte kunt ophangen. Een kleine herinnering aan al die prachtige verhalen over de zeven zussen die allemaal hun eigen pad (her)ontdekken.

7puntige ster

De meeste sterren in handwerken hebben vijf of zes punten. Ik wilde perse een ster ontwerpen met zeven punten, voor iedere zus één. Ik noem het ontwerp Wishing on a Star, alle zussen hebben een wens: een reis om erachter te komen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. 

Garen
Als je de 7zussendeken hebt gehaakt of gebreid heb je vast nog wat restjes garen over. De ster is ontworpen met de 2e kleur in de deken. En het maakt daarbij niet uit of je met Scheepjes Softfun of met Scheepjes Colour Crafter hebt gewerkt. Beide soorten garen zijn geschikt voor de 7zussenhanger.

Gratis patroon
Ik deel op mijn blog graag mijn ontwerp gratis aan. Wel is er ook een handige printvriendelijke pdf versie te vinden op Etsy en Ravelry, zodat je tegen een kleine vergoeding, heel eenvoudig het patroon mooi kunt downloaden en printen. Je vindt deze printvriendelijke versie hier > 

7zussenhanger patroon op Ravelry
7zussenhanger patroon op Etsy

Benodigdheden
½ bol Scheepjes Softfun kleur Lace 2426 (60% katoen, 40% acryl, 50 gr/140 m)

Óf ¼ bol Scheepjes Colour Crafter (Kleur : Verviers) 
Haaknaald 4,5
Maasnaald
Garensnijder of schaar
Metalen ring (diameter 20 cm)

 

Afkortingen
mr = magische ring
al = achterste lus
volg = volgende

s = steek

l= losse
hv= halve vaste
v= vaste
st= stokje
dst = dubbel stokje

t = toer

herh = herhaal


Benodigde haaktechnieken
Een mandala haak je in het rond. Je start in een magische ring en haakt de 7 puntige ster met stokjes, dubbele stokjes,  lossen en vasten.

Opmerkingen

Ik heb met de kleur wit uit de 7zussendeken gewerkt, maar je kunt natuurlijk iedere kleur naar keuze kiezen. Zorg er wel voor dat de dikte van het garen overeenkomt, anders moet je daar de diameter van de ring op aanpassen.

Afwerking
Werk je draadjes netjes weg en haak een lange rij lossen als laatst die je kunt gebruiken om de mandala op te hangen!

Patroon (7 zussen, 7 punten, 7 toeren ;-)
T1 MR – haak 3 l, en nog eens 13 st in een mr (14) sluit de toer met 1 hv
T2  3l 1 st in dezelfde s, 1 st, 1l, *2st in volg s, 1 st, 1l* herh tot eind, sluit met hv
T3  1l, haak in iedere volgende s 1v, behalve in de tussenlosse daar haak je 2v (35) sluit de toer met 1 hv  
T4 3l, 1 dst 4l 1dst in volg s, 4 st, *1 dst 4l 1dst in volg s, 4 st*, herh tot eind waarbij je eindigt met 3 st en 1 hv in de bovenste van de 3 lossen (begin T4).
T5 1l, 1v, *2v 3l 2v in de opening van T3, 6v*, herh tot eind waarbij je eindigt met 5 vasten en een hv in de eerste s van T5
T6  T5 4hv tot je in de punt bent van T4, haak hierin 2st  (waarvan eerste st 3l) 1dst 1l 1dst 2st, 3l, 1 hv in midden van 2 punten van T5, 3 lossen, *in volg opening 2 st, 1dst, 1l, 1dst, 2st, 3l, 1 hv in midden van 2 punten van T4, 3 lossen* herh tot eind, waarbij je eindigt met 3l en een hv in eerste st in de bovenste van de 3 lossen van T6
T7 1l, haak rondom in elke s nog 1v

Knip af en hecht de draden netjes weg

Knip nu 7 stukjes garen van ongeveer 5 cm. Knoop hiermee de punten in evenredige afstand van elkaar om de ring.
Haak nu vasten om de ring en als je bij de punten bent, neem deze mee als vaste. Tussen iedere punt haak je ongeveer 20 vasten.  Knip de draad af en hecht netjes weg.
Haak evt. bij de laatste punt een lange rij lossen die je kunt gebruiken als haak om de hanger aan op te hangen.

De 7zussenhanger is ontworpen als bonuspatroon gemaakt bij de 7zussendeken. Meer info daarover vind je als je op onderstaande foto klikt.

7zussendeken

Ga je de mandala ook haken? Vergeet dan niet te taggen met #7zussenhanger als je een foto deelt op sociale media zodat ik en anderen het resultaat kunnen zien!

Tip: je kunt er ook voor kiezen om 7 sterren te haken, voor iedere zus één!


Reacties

  1. Hallo, ik ben je mandala aan het haken en ik denk dat er een type foutje staat bij T5. Je haakt niet in de opening van T3 maar T4 (2v 3l 2v in de opening van T3). Of heb ik het fout?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Yolanda, bedankt voor je alertheid, ik heb het aangepast!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Babyslofjes Arnbjörn

Niets is schattiger dan babyvoetjes van pasgeboren mensjes. Het leukste kleding item vind ik dan ook babysokjes of slofjes. Ik heb het al vaak als kraamkadootje gehaakt. Nu heb ik het patroon een keer opgeschreven zodat ik het met jullie kan delen. Benodigdheden Phildar Aviso (60% katoen, 40% acryl, 50 gr/68 m) Kleur A: 0117 Horizon x 1 bol Kleur B: 1225 Blanc x 1 bol Haaknaald 4,5 Maasnaald Garensnijder of schaar evt knoopje Afmetingen Zoolafmeting: 11,5 cm  (0 - 3 mnd) Afkortingen s = steek l= losse hv= halve vaste v= vaste hst= halve stokje ST= stokje t = toer sh= samen haken Benodigde haaktechnieken De slofjes worden in principe met halve stokjes gehaakt, maar sommige toeren haak je ook vasten en/of stokjes. (Zie patroon). Opmerkingen Ik heb met twee kleuren gewerkt, je kunt natuurlijk ook het gehele slofje in één kleur maken. Afwerking Werk je draadjes van het slofje meteen weg, dit is lastiger zodra het slofje klaar is. Eventueel naai je aan de

Babycape Roan

Ik haakte een babycape als kraamkado. Omdat de baby nu geboren is, deel ik graag de foto's én het gratis patroon met je! Ik gebruikte de dekensteek  (ook wel blanket   stitch genoemd). I crocheted a babycape as a maternity gift. Since the baby is  now  born, I'd like to share the photo's and the free crochet pattern of this wrap blanket. I used the blanket stitch . Een babycape, of baby omslagdoek is een item dat ik bij mijn beide kinderen zoveel gebruikt heb, mede omdat ze beide in de winter geboren zijn! Ideaal tijdens het voeden en het knuffelen. Het houdt je kindje lekker warm. Ik haakte het met het heerlijk zachte Softfun garen, waar ik eerder ook al een babyhoodie mee haakte. Bekijk hem hier . A babycape, or cover cloth, is an item I used a lot on both my childeren. The main reason is because they were both born in winter, but also 'cause i'd like to wrap them during feeding and cuddling. It keeps your baby comfortable and warm. I crocheted t

Knuffeldoekje Fee

Wat is er schattiger dan een knuffeldoekje kado te doen aan een pasgeboren baby? Hieronder vind je het gratis patroon voor Knuffeldoekje Fee! Natuurlijk zijn er genoeg patronen te vinden en te koop van knuffelpopjes. Maar ik wilde eigenlijk mijn eigen draai eraan geven. Zelf wat uitproberen. En dit is het geworden, ik deel het graag met jullie! Het knuffeldoekje bestaat uit een stervormige doek met een hoofdje die een klein mutsje draagt. Het heeft wel wat weg van een kleine fee, vandaar de naam Fee. Wil je weten hoe ik het maakte? Lees dan de volledig uitgeschreven beschrijving hieronder! Wil je liever een printvriendelijke pdf? Tegen een kleine vergoeding kun je het downloaden vanaf Ravelry. klik hier. Benodigde haaktechnieken:  Magische ring, lossen, stokjes, vasten, halve vasten. Benodigdheden:  Scheepjes Softfun - kleurnummer 2514 - 1 bol (kleur A) Scheepjes Softfun - kleurnummer 2653 - minder dan een halve bol (kleur B) haaknaald 4,5 Oude panty Kussenvulling Naald