vrijdag 2 juni 2017

CAL (of KAL)

CAL is de afkorting voor Crochet Along, wat betekent mee-haken. Veel bedrijven of merken starten eens in de zoveel tijd een CAL. Een CAL is een project wat je kunt haken en waarvan eens in de zoveel tijd een patroon of beschrijving van wordt gepubliceerd. Zo haak je bijvoorbeeld een kussen, sjaal of deken in etappes. De tegenhanger van de CAL is de KAL, dit is Knitting Along; hetzelfde idee maar dan brei je het in plaats van haken.


Haakplein
Dit jaar deed ik voor het eerst mee aan een CAL. Ik besloot mee te haken aan de Double Trouble deken waarvan iedere vrijdag een gedeelte op de (besloten) Facebook pagina van Haakplein online kwam. Double Trouble refereert aan het feit dat er zowel gewoon gehaakt wordt als tunisch gehaakt.
De deken is eigenlijk een 1-persoons deken, maar ik besloot hem op babyformaat te maken.
De eerste 10 weken deed ik trouw mee. Maar mijn dekentje vorderde al zo snel tot babyformaat, dat ik stiekem de paar weken daarna selectief werd of ik de desbetreffende rij wel zou gaan mee-haken.
Dat is eigenlijk niet echt de bedoeling van een CAL, je hoort gewoon alles mee te haken zodat de deken ontstaat die de ontwerpers hebben bedoeld! Wel heb je soms de keuze om andere kleuren te gebruiken.

iedere week een 'rij' haken
De Double Trouble deken
Oefenen
Wat ik zo ontzettend leuk van een CAL vind, is dat je nieuwe steken en 'maniertjes' leert. En dat je in een groep resultaten met elkaar kunt delen of ideeën kunt uitwisselen.
Zo leerde ik de parelsteek, ruitjes haken en boogjes. De CAL is officieel nog niet afgelopen, maar mijn dekentje is lang genoeg. Ik haakte een rand naar eigen inzicht, want dat gedeelte is nog niet gepubliceerd. De deken is erg leuk geworden!

CAL van Breiclub.nl
Vanaf 1 oktober ga ik weer meedoen met een CAL, de mystery blanket van Breiclub.nl. In september krijg ik het garen al toegestuurd, ik kan niet wachten! De preview foto's van de seizoenen mystery deken die ik ga haken zagen er zó mooi uit! Ik heb gekozen voor het thema lente. Ook enthousiast geworden? Je kunt ook meedoen via www.breiclub.nl/mystery Daar vind je alle seizoenen (kleuren) en tevens een optie om, in plaats van de haakversie, voor het breipakket te kiezen als je dat liever doet. Er zijn nog 79 actiepakketten beschikbaar! Ik ga in ieder geval mijn vorderingen aan de deken bijhouden op mijn kanalen, én meepraten op het speciale forum.

http://www.breiclub.nl/mystery

 Deed jij al eens mee aan een CAL/KAL?

3 opmerkingen: