woensdag 19 april 2017

Vrolijke dromenvanger


Ik haakte een vrolijke dromenvanger voor mijn dochtertje. Ze was jaloers op die van haar broer.

dromenvanger


Een dromenvanger (vertaling van het Engelse Dreamcatcher) is een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van de Ojibweg (Anishinaabeg), een indianenvolk uit Noord-Amerika.

De originele dromenvanger werd gemaakt van een buigzame tak die door pezen verbonden werd tot een cirkel en er werden daarna de veren bevestigd.

Er bestaan vele verhalen en legendes over.

dreamcatcher
Het bekendste verhaal is als volgt:

We weten dat deze Native American de dreamcatcher boven het bedje van hun kinderen hingen. Men gelooft dat de hemel vol is met dromen, goede maar ook slechte dromen. Deze vangt de slechte dromen in het web en deze worden verbrand door de eerste zonnestralen. Goede dromen worden  doorgelaten.

Veel kinderen met slaapproblemen hebben baat bij de dromenvanger. Het geruststellende verhaal doet vele kinderen rustig slapen.

Tegenwoordig wordt hij ook veel gebruikt als decoratie rondom en in het huis.

droomvanger
Ik maakte er vorig jaar eentje voor mijn zoon die last had van nachtmerries. Het viel bij mij wel in de categorie baat het niet dan schaad het niet. De nare dromen verdwenen, dat wel.

Nu mijn dochtertje ook om zo'n dromenvanger vroeg, dacht ik meteen aan het patroon dat ik voorbij had zien komen in het gratis populaire E-book 42 brei- en haakpatronen van breiclub.nl

Het is ontworpen door Cinty Lieftink. Ik gebruikte een borduurring van de handwerkwinkel (van 2,00 euro). Met restjes katoen van de action heb ik het doily patroon gehaakt met haaknaald 3,5. In plaats van echte veertjes te gebruiken, haakte ik er drie. Maar je kunt ook kraaltjes gebruiken.

Geloof jij in de werking van dromenvangers?

doily
bron dromenvanger informatie: www.dromenvanger.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten