maandag 6 maart 2017

Sfeerlichtjes haken

Dit cadeautje heb ik al vaak gehaakt en weggegeven. Het is leuk om te maken en snel klaar: een omgehaakt potje met een waxinelichtje erin.
Zoals zo vaak, zag ik dit leuke idee voorbij komen op Pinterest... ik móest het ook proberen, mede omdat ik zo'n grote voorraad aan lege glazen potjes had staan en ik erg van recyclen houd.sfeerlichtje maken
Pindakaaspotten
Helaas heb ik niet opgeslagen wie het had gepost en waar ik het 't eerst zag, maar de dame in kwestie had babyvoedingpotjes omgehaakt voor een fair, waar zij ze ging verkopen. Babyvoedingpotjes zijn vrij klein en dan wordt het mij al gauw te priegelig. Ik besloot voor een iets grotere variant te gaan. Ik koop nu zelfs regelmatig megapotten pindakaas, zodat ik fijne grote potten heb om om te haken ;-)


Er bestaan heel veel manieren om de potjes om te haken; google maar eens op 'potjes omhaken' op internet. De 'kruisjes' manier vind ik het leukst omdat dit vrij 'open' gehaakt is en je dan de inhoud nog vrij goed kan zien.

Een potje met liefde
potje met liefde
In de potjes kun je natuurlijk ook andere dingen stoppen. Het hoeven niet persé kaarsjes (of bij ons thuis met kleine kinderen led-waxinelichtjes) te zijn. Het geeft ook  leuk cadeau met hartjesnoepjes of als afscheidscadeautje met drop: "Het zit d'r op" (op z'n Fries It sit d'rop).


Beschrijving
Ik gebruik katoen van Pingouin (esterel). Dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Voor een standaard jam-potje haak je een lossenketting van 50, in ieder geval deelbaar door 5. 'Pas' het even om het potje voor je verder haakt. Haak in elke losse een stokje. Sluit met een halve vaste in de eerste losse. Haak 10 lossen en maak een halve vaste in de 5e steek van de vorige toer.  Herhaal tot je rond bent. Haak vervolgens 5 halve vasten in de eerste 5 lossen van het eerste 'driehoekje'.

Voor juffendag haakte ik dit jaar ook potjes om.
Haak vervolgens weer 10 lossen en maak een halve vaste in de 5e losse van de vorige toer. Er ontstaan nu ruitjes. Herhaal tot je 'op hoogte' bent (regelmatig even passen). Maak nog 1 zo'n rondje maar haak nu niet 10, maar steeds 5 (of als de hals wat nauwer is 4) lossen per keer. Als je rond bent, haak je in elke steek een vaste. Je kunt het haakwerkje zo laten, maar je kunt ook nog een waaiersteek maken rondom om het af te maken. Heb je een kleiner potje, haak dan steeds 8 lossen en maak halve vasten in de 4e steek van de vorige toer. Succes!Geen opmerkingen:

Een reactie posten